Menu Sluiten

Achter de schermen: de liefde zit in de details

ontwerp van de kandelaar bijschaven

Rechtstreeks naar jouw favoriete blogcategorie?

Doe het zelf inspiratie | Interieur tips | Liefde voor papier | Verliefd op vilt | Achter de schermen | Duurzaamheid | Hou van Hout | Houtmoed Nieuwtjes | Creatief in de keuken

Deel drie alweer, in deze vrolijke serie over het Houtmoed ontwerpproces. Omdat mijn bedrijf al vijftien jaar bestaat, geef ik graag een kijkje in de keuken! Eerder las je al over de benodigde speurneuskwaliteiten in de gestructureerde analysefase, en natuurlijk sprankelde het van creativiteit (en chaos!) in de bruisende ideefase. Leuk, al die ideeën, maar de liefde zit in de details van elk woonaccessoire. En laten die nu net ontstaan in de conceptfase!

achter de schermen bij het houtmoed ontwerpproces

Leuk, die ideeën. En nu?

Tijdens het vorige achter de schermen blog liet ik mijn fantasie de vrije loop. En nu, in de conceptfase, stap ik met beide voetjes weer stevig in de klei en keer ik terug naar de realiteit. Ik kies een paar ideeschetsen uit waar mijn hartje sneller van gaat kloppen en leg ze langs het programma van eisen en wensen. Is het mogelijk om met dit idee aan alle eisen te voldoen? Zo ja: leuk, jij mag mee de conceptfase in! Zo nee? Au. Bye, bye, idee. Wie weet een andere keer. De wensen zijn een mooie bonus. Wanneer het idee daar ook nog aan voldoet, heb ik echt een toppertje uit m’n brein getoverd!

Tijd om te groeien

Maximaal drie ideeën uit die hele stapel schetsen, gaan mee de conceptfase in. Om misschien nog aan te passen, zodat het nòg beter aan het programma van eisen voldoet. Of misschien dat de vorm ofzoiets toch nog een beetje anders kan.
En nu begint ook de periode van prutsen! Met materialen, vormen, gereedschap… Zodat het idee kan groeien.

De liefde zit in de details

Papieren modelletjes: je hebt ze vast weleens langs zien komen in één van mijn blogs, of wanneer ik in foto’s op Instagram of Facebook info van achter de schermen deel. Wanneer ik een concept verder uitwerk, vind ik het heerlijk om met papier te werken. Of het nu gaat om vilt of hout; met papier kan ik al goed zien en voelen hoe het uiteindelijke product er uit komt te zien. Zijn de verhoudingen mooi? Is het ontwerp stevig genoeg?
Het klinkt misschien raar om de stevigheid van een houten tafel te beoordelen aan de hand van een papieren model. Maar het zal je verbazen hoe stevig papier kan zijn! En welke geheimen het al prijsgeeft over risico’s op breken, scheuren of torderen wanneer je een product zou belasten.

Ook de details werk ik nu verder uit ~ en zoals je weet: de liefde zit in de details. Kun je nagaan hoe belangrijk deze tijd in het ontwerpproces is!

deze tools zijn allemaal nodig om met het herontwerp aan de slag te gaan

So you think you can woonaccessoire?

Uiteindelijk heb ik dus minimaal drie van die papieren kanjertjes op m’n bureautje staan. Nu komt het kiezen.

Dit vind ik altijd het allerlastigst van het hele ontwerpproces. Bloed, zweet en tranen zitten er in de uitgewerkte ideeën die deze fase mochten doorlopen. En dan… Kill your darlings! Van de drie ideeën is er nu eentje die zich de winnaar van het ontwerptraject mag prijzen. Deze woonaccessoire heeft mijn so you think you can woonaccessoire talentenprogramma gewonnen!

Zal ik een geheimpje verklappen? Soms kan ik niet kiezen. En dan komen er dus ineens meerdere woonaccessoires in de shop. Gewoon omdat het kan 😉
Is het ontwerpproces nu klaar? Kan ik het nieuwste kindje in de Houtmoedfamilie trots aan jullie presenteren?

Nee.

Nog even geduld.

Want na de conceptfase komt de materialisatiefase, waarin het echte product tot leven komt. En, het zal je niet verrassen, daar gaat het volgende blog over! Tot dan 🙂

Eerst achter de schermen, en nu er voor:

meld je aan voor de Vrolijke Inspirerende Post

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

De waardering van www.houtmoed.nl bij WebwinkelKeur Reviews is 9.8/10 gebaseerd op 34 reviews.